Sveta zemlja
 
Sveta zemlja
Sv.Arhangeli Jerusalim

O duhovnoj i kulturnoj baštini Svete zemlje, Jerusalima i Sinaja.

-- internet stranice nastale uz pomoć Jerusalimske patrijaršije --

 

Οι Άγιοι Τόποι  Svяtaя Zemlя ארץ הקודש  The Holy Land  الأراضي المقدسة  La Terra Santa

 

 

Sveta zemlja – zemlja rođenja Hristosa Spasitelja, Zemlja Blagoveštenja Presvete Bogorodice, Sretenja i Krštenja Hristovog, zemlja gde je Isus Hristos živeo, učio, činio čudesa, zemlja Tajne večere na kojoj je ustanovio svetu tajnu Svete Evharistije, ali i mesto gde je bila izdaja Judina, gde se desilo Hristovo stradanje, raspeće, „smrt“ na krstu. Zemlja gde se desilo njegovo Slavno Vaskrsenje, Vaznesenje na nebesa i silazak Svetog duha na Apostole sve je ovo Sveta zemlja, njena prošlost, sadašnjost i budućnost.

U Svetoj zemlji je protekao život majke Božje i bilo njeno slavno Uspenje, iz iste ove Svete zemlje su sveti Apostoli krenuli na propoved širom tada poznate Vaseljene. Ovo je zemlja u kojoj se i prolila krv prvih mučenika Hristovih.

Drugim rečima, Sveta zemlja je duhovna kolevka svih hrišćana. Jerusalim za vek i vekova je Sveti Grad, a Jerusalimska patrijaršija - majka svih Crkava.

Najburnija i najnemirnija od svih, istorija Svete zemlje, nije poremetila zadivljujuće i veličanstveno držanje hrišćanskog duha i crkvene tradicije. Mnoga carstva, vojske, ratovi, revolucije koje su potresale Svetu zemlju nisu uspele da unište ono što se vidi u dubinama noći kada monah svoje molitve upućuje Gospodu na Svetom Grobu. Tako je bilo vekovima i biće.

 

 

Vreme i prostor koje je Isus Hristos pohodio, a njegovim stopama i znameniti Hilandarci, stvarajući veze između Svete Zemlje i manastira Hilandara.

 

 

 

Hodočašće u Svetu Zemlju

 

U pravoslavnom shvatanju hodočašće obuhvata posetu svetim mestima, poštovanim manastirima i hramovima koji su vezani za ime Spasitelja. U savremenom svetu, hodočašće se meša sa turizmom. Uprkos očiglednoj sličnosti, ovi koncepti su prilično različiti. Dok turizam ima za cilj sticanje novih znanja i iskustava; hodočašće je poseta svetih mesta čisto verske i duhovne prirode, koja podrazumeva da poklonik - hodočasnik već ima dobro stečena znanja o njima, a sve uz blagoslov svoje Crkve. Pokloni se svetinjama, uputi molitve, duhovno se zbliži sa Svetiteljem, vremenom, mestom i samim događajem koji izgrađuju sveto mesto i duhovno se pročiste. Sve u cilju da se u Hristu vidi svoj put i da se svojoj kući vrati kao bolja i duhovno kvalitetnija osoba.

 

Manastir Svetih Arhangela Mihaila i Gavrila u Jerusalimu

 

 

 

 

Srpska kapija  (New gate)

 

Do kraja 16.veka u neposrednoj blizini srbkog manastira Sv.Arhangela je bila i njemu pripadajuća 11-ta kapija Jerusalima, tzv. Bab-al Srb (srpska kapija), koja je u 17 veku porušena, izmeštena oko 70 metara severo-zapadno, i od istog kamena i veoma sličnog izgleda je izgrađena 1889.god. tzv. Nova kapija Jerusalima (na slici).  (izvor:Golden Jerusalem Menashe Har-el, Politika 7.januar 2020.god.)

 

xe88

nekadašnja Srpska kapija Jerusalima (Bab al Srb)

 

slika: Jerusalim, biografija S.S.Montefjore, 2016.

 

(Bez pisanog odobrenja autora tekstova nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja portala www.svetazemlja.info u komercijalne svrhe. Za detalje sadržaja i upite pišite na email: njonic@yahoo.com. Zakon o autorskom i srodnim pravima 2009,2011,2012.)// nov.2014

osmrtnice smrtovnice osmrtnicama ljubuški umrli ljubuški osmrtnice grude smrtovnice bihac smrtovnice srebrenik smrtovnice jablanica smrtovnice bihac
 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
ЋИРИЛИЦА
 
 
 
 
 
Hilandar.info
 

Vesti iz Hilandara
 
Jerusalimska patrijaršija
 

Vesti iz Svete zemlje
 
Manastir Svetog Save Osvećenog
 

Manastir Svete Katarine Sinaj
 

Sveto pismo online
 
 
 
Mapa sajta
 

©2014-2024 Svetazemlja.info | Sva prava zadržana | Uslovi korišćenja | LaktusDev