Sveta zemlja
 
Sveta zemlja
Sv.Arhangeli Jerusalim
Sveta zemlja Priroda i geografija  
 
  

Priroda i Geografija

(Bez pisanog odobrenja autora tekstova nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja portala www.svetazemlja.info u komercijalne svrhe. Za detalje sadržaja i upite pišite na email: njonic@yahoo.com. Zakon o autorskom i srodnim pravima 2009,2011,2012.)// nov.2014

 

 

Izrael se nalazi na istočnoj obali Sredozemnja. Graniči se sa Libanom na severu, Sirijom na severoistoku, Jordanom na istoku i Egiptom na jugozapadu. Smešten je između 29-og i 34-og stepena sgš i 34-og i 36-og stepena igd.

Površina Izraela, neračunajući teritorije koje je okupirao tokom 1967. godine nakon Šestodnevnog rata, je oko 20.770 km² (2% čini more).[26] Pod izraelskom vlašću je i Istočni Jerusalim i Golanska visoravan, što čini ukupno 22.072 km², a ako se tome pridoda i okupirani region sa sve Palestinskom teritorijom i Zapadnom obalom, ukupna površina je 27.779 km².

Uprkos maloj površini, Izrael se odlikuje raznovsnom fizičko-geografskom strukturom. Pustinja Negev je na jugu, a zatim slede Galileja i Karmel, sve do Golanske visoravni na severu. U okviru Izraelskog obalnog pojasa živi 70% stanovništva. Istočno od centralne visoravni leži dolina reke Jordan koja je deo 6.500 km duge Velike razvodne doline. Reka Jordan teče od planine Hermon kroz jezero Hula i Galilejsko jezero sve do ušća u Mrtvo more.[29] Južno je Vadi Araba koji se uliva u Akabski zaliv, deo Crvenog mora. Jedinstveno za Izrael i Sinajsko poluostrvo su erozivni cirkovi, od kojih je Ramon najveći, u pustinji Negev.[30] Izrael ima najviše vrsta biljaka po metru kvadratnom od svih država mediteranskog pojasa.

 

 

Klima

 

Temperaturna kolebanja su u Izraelu česta, naročito tokom zime. U višim planinskim predelima duvaju jaki vetrovi, temperature su niže, a česte su i snežne padavine. Snega ima i u Jerusalimu, dok u primorskim gradovima Tel Avivu i Haifi preovlađuje mediteranska klima sa dugim i toplim letom i kratkom, hladnom i kišovitom zimom. U okolini grada Biršebe i severa pustinje Negev dominira semiaridna klima sa vrućim letima i hladnim zimama, ali sa manjom količinom padavina nego na Mediteranu. Južni delovi Negeva i region oko Arave su pod uticajem pustinjske klime sa izuzetno toplim i suvim letima i prohladnim zimama sa malo taloga. Najviša temperatura u Aziji izmerena je 1942. godine kada je živa na Celzijusovoj skali dostigla 53, 7 stepeni u kibucu Tirat Cvi u severnom delu doline reke Jordan. Uvidevši značaj velikog broja sunčanih dana, Izraelci koriste sunčevu energiju kao vid uštede tradicionalnih izvora energije. Upotreba solarne energije po glavi stanovnika je na visokom nivou. Praktično svaka kuća zagreva vodu pomoću solarnih ploča. Od maja do septembra kiše gotovo da nema.

 

 

Biodiverzitet

 


Shodno činjenici da se Izrael prostire u umerenoj i tropskoj zoni, od Sredozemnog mora na zapadu do pustinja na istoku, mogu se izdvojiti četiri biogografske zone. Flora i fauna ove azijske zemlje je izuzetno raznolika. Registrovano je 2.867 poznatih vrsta biljaka. Od tog broja najmanje je 253 alohtnonih vrsta. U Izraelu je 190 mesta proglašeno za prirodne rezervate.

 

Prirodna baština Svete zemlje u poslednje vreme sve više zaokuplja posetioce i hodočasnike. Oni koji se nađu u gradu Jerihonu, najstarijem gradu na svetu (koji postoji u kontinuitetu) i Nablusu posetiće vrlo rado i planinu Jerzim nastanjenu i dan danas Samarićanima. Planine u blizini Jerusalima, močvare i rift Jerihona i El-Gura, kao i dolinu reke Jordan u kojoj obitava oko 2720 biljnih vrsta (Flora Palestine( i oko 520 vrsta ptica koje su većina stanarice, a ima i mnogo selica koje SVetu zemlju preleću, jer čini koridor na putu za i iz Afrike i Azije.

 

 

Čuda prirode- Mrtvo more

 

Mrtvo more je jedno od najvećih prirodnih atrakcija Svete Zemlje. Mrtvo more je najniže tačka na zemlji. Važno je videti i ovo čudo prirode koje se spominje u Starom zavetu i upoznati njegove prirodne lepote i istorijske značajnosti.Ovo najslanije more na svetu u kome nemožete plivati ali i potonuti, nudi veliki broj lepih pejzaža kao i prirodne terapeutske i zdravstvene efekte na telo u duh. Blato iz Mrtvog mora je veoma lekovito za kožu i zglobove, a rastvori bogati bromidima su veoma korisni u lečenju hroničnih respiratornih infekcija.

Pored ovoga u Svetoj zemlji ima više rezervata prirode  koji svojom bogatom florom i faunom nude kvalitetan i lep obilazak.

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
ЋИРИЛИЦА
 
 
 
 
 
Hilandar.info
 

Vesti iz Hilandara
 
Jerusalimska patrijaršija
 

Vesti iz Svete zemlje
 
Manastir Svetog Save Osvećenog
 

Manastir Svete Katarine Sinaj
 

Sveto pismo online
 
 
 
Mapa sajta
 

©2014-2024 Svetazemlja.info | Sva prava zadržana | Uslovi korišćenja | LaktusDev